4/15/2011

EL CONVENT DEL TÈXTIL -biografies mínimes-
(2009)
Història
Edita: Editorial l’Albí


Publicacions: Teas + de 30 /// IB6123 /// Diumenge ///


Biografies mínimes és un íntim i femení llibre que recull un seguit d’històries a partir d’un eix central que és el convent de Cal Rosal. Un edifici religiós on des del 1887 fins el 1992 va albergar milers de dones, la majoria procedents de les zones rurals més properes.
Amb la inquietud de conèixer i reconèixer les vides que van habitar un dels edificis més emblemàtics de moltes colònies del Llobregat, Gerard Vilardaga, recull i transcriu el testimoni d’aquestes femenines veus i vides que varen transcórrer de diferents maneres al convent.
Noies obreres, alumnes de l’escola, veïnes, monges, persones i vivències anònimes que, per sort, a partir d’ara ja no s’oblidaran i donaran constància i testimoni d’unes vides i d’un èxode del camp camí dels telers, el qual alimentà la indústria cotonera dels segles XIX i XX.


Biografies mínimes es divideix en dues parts, la primera s’inicia a partir del relat vital d’una àvia, Dolors Perarnau àvia de l’autor, juntament amb altres adolescents que exerciren de mà d’obra durant la postguerra, com són Maria Camprubí, Montserrat Canal, Amàlia Castella i Pilar Coromines, les quals sota rols molt divergents ens expliquen les seves particulars vivències al convent de Cal Rosal. La segona part del llibre és un recorregut sintètic pels més de cent anys de vida del convent, fàbrica i el conjunt de la colònia, amb una gran quantitat de fotografies inèdites i ancorades a un temps. Així mateix, el llibre inclou cd on les veus protagonistes desgranen les pròpies biografies mínimes.